GOD IS – het visioen van Helen in de grot.

 

Voordat Een cursus in wonderen daadwerkelijk aan Helen Schucman werd doorgegeven had ze een groot aantal heldere dromen en visioenen met een sterk symbolische betekenis. Soms herkende ze zichzelf in ‘vorige levens’, soms begreep ze er niets van, soms herkende ze de betekenis van de symbolen. Op praktische en levensvragen die zij had voor haarzelf en voor haar baas Bill Thetford kreeg ze vaak antwoord van een innerlijke stem, die Helen identificeerde als de stem van Jezus. Ze schreef het woord Stem consequent met een hoofdletter. Dit alles wordt heel uitgebreid uiteengezet in haar biografie, geschreven door Kenneth Wapnick, waarvan de Nederlandse vertaling getiteld: Een leven geen geluk door AnkhHermes wordt uitgegeven. In retrospect kan veel ervan gerelateerd worden aan uitspraken in de Cursus, wat tevens de grote verdienste van Ken Wapnick is met dit boek. Voordat de Stem de legendarische woorden sprak ‘Dit is een cursus in wonderen, maak alsjeblieft aantekeningen’, ontving Helen nog één visioen. In dit laatste visioen wordt duidelijk dat zij gereed was om de Cursus te ontvangen en bereid was om de gigantische klus te klaren die het optekenen van de Cursus vergen zou. Bill Thetford steunde haar gedurende dit hele proces.

Hieronder Helen’s beschrijving van dit visioen, geciteerd uit Een leven geen geluk. 

Ik zag mezelf een grot binnengaan in een rotsformatie aan een grauwe, door de wind geteisterde kust. De ingang van de grot was laag, en de grot zelf was heel diep. Het enige dat ik erin vond was een zeer oude, grote perkamentrol. De einden ervan waren rond zware stokken met goud versierde uiteinden gedraaid. De beide helften raakten elkaar in het midden van de rol en werden bijeengehouden door een strook perkament, die eraf viel zodra ik hem met mijn vingers aanraakte. Ik maakte de beide einden los en opende de rol juist zo ver dat ik het middenstuk kon zien, waarop twee woorden waren geschreven: ‘GOD IS’, verder niets. Toen rolde ik de rol langzaam verder uit elkaar, en verschenen aan beide zijden kleine zwarte letters. De Stem legde me uit wat dat betekende:

‘Als je naar de linkerkant kijkt, zul je alles kunnen lezen wat er in het verleden is gebeurd. En als je naar de rechterkant kijkt, kun je alles lezen wat er in de toekomst zal gebeuren.’ 

De kleine lettertjes aan beide zijden werden duidelijker en ik was enkele minuten lang in de verleiding ernaar te kijken. Toen nam ik een besluit. Ik rolde de rol zo ver dicht dat alles werd bedekt, behalve het middengedeelte.

‘Ik ben niet geïnteresseerd in het verleden of de toekomst’, zei ik op besliste toon. ‘Dit hier is voor mij voldoende.’

De Stem klonk zowel gerustgesteld als geruststellend. Ik was verbaasd over de intense dankbaarheid die hij op de een of andere manier overbracht. ‘Dank je’, zei hij. ‘Deze keer ben je erin geslaagd. Dank je.’

En dat was kennelijk dat.

In Een cursus in wonderen vinden we iets terug van dit visioen en de betekenis ervan in werkboekles 169, waar staat: “Eenheid is eenvoudig het idee: God is. En in Zijn Wezen omvat Hij alles. Geen enkele denkgeest bevat iets anders dan Hem. We zeggen: ‘God is’, en doen er dan het zwijgen toe, want in die wetenschap verliezen woorden hun betekenis” (WdI169.5:1-4).

Het was beslist niet zo dat Helen’s ego er verder het zwijgen toe deed. In Een leven geen geluk maken we kennis met haar voortdurende heftige worsteling met en angst voor het aanvaarden van de woorden van Jezus in haar dagelijks leven. Maar op een diep niveau wist ze dat het onderricht van de Cursus waar is, daarom kon ze de Cursus zuiver doorgeven. Haar persoonlijke strijd weerspiegelt de moeite die ieder van ons in meer of mindere mate kan hebben met de boodschap van de Cursus. En Jezus’ liefdevolle aanwijzingen die Helen van hem ontving voor haar en Bill’s persoonlijke problemen zijn een les voor ons allemaal. Want er is maar één probleem, en één oplossing (WdI.79,80). Dit maakt het boek, naast een buitengewoon boeiende biografie, een zeer waardevol studieboek voor elke student van de Cursus.  

Ernestine/14 oktober 2013